Tuesday, 29 March 2011

Ranchan Pool, Serian,Sarawak



Ranchan pool terletak hanya 1 kilometer daripada bandar serian. Tempat ini berhampiran dengan kampung - kampung orang bidayuh. Antara kampung yang berdekatan di situ termasuk lah Kampung Ranchan, kampung Ampungan dan ada lagi yang lain. Tempat reakrasi ini masih kekal dengan keadaan semula jadi dan mempunyai udara yang menyegarkan terutamanya pada waktu pagi. Ini kerana kawasan ini akan ditutupi embun pada waktu pagi dan air yang mengalir amat sejuk sehinggakan mengeluarkan wap pada waktu pagi.



Gambar di atas menunjukan gerbang masuk ke taman Rekreasi Ranchan. Kira - kira 100 meter masuk akan sampai di tempat tersebut. Kebiasaannya pada hari biasa -biasa tidak ada ramai pengunjung.Tetapi pada hari ahad pengujung Ramai kerana hari percutian ataupun hari tidak berkerja jadi ramai yang datang bersama keluarga.

Pemandangan dan suasana di Taman Rekreasi Ranchan


Air terjun


















Melihat gambar - gambar di atas pasti hati kita keinginan. Itu dah menjadi lumrah manusia. Tempat ini sememangnya indah sekali. Melalui gambar pun kita dapat mengetahui apa lagi apabila berada di tempat tersebut dan menyaksikan sendiri keindahan alam melalui pandangan mata kita sendiri. 

Kemudahan Yang Ada di tempat TAman Reakreasi ini.

  • Pondok Rehat
  • Track Jogging
  • Tempat BBQ
  • Tandas awam
  • Tempat Mandi dan menukar pakaian
  • Kedai makan
  • Kerusi 
Semua yang kemudahan yang disediakan adalah free of charge kecuali tandas saje yang kena bayar

Di Ranchan, rumah tumpangan disediakan untuk pengunjung- pengunjung yang ingin menikmati suasana malam di sini.  Selain rumah tumpangan, jambatan gantung juga menjadi  tarikan pengunjung ke Taman Rekreasi Ranchan.

Sebagai faktor keselamatan, hanya beberapa aktiviti sahaja yang dibenarkan di Taman Air Terjun Ranchan iaitu berkhemah, bermalam, merentas desa, mengambil gambar, beriadah dan membuat penyelidikan.  Pengunjung- pengunjung yang datang ke sini pasti akan tersenyum puas setelah pulang dari taman ini.



2 comments:

  1. cantik nyer alam semula jadi ni...ya allah...insyaallah esok sy akan pergi tempat ni.. :)

    ReplyDelete
  2. salam, macam mna nak tempah tempat penginapa kat ranchan pool..
    ada no.fon or whatever yg boleh di contact?
    tq

    ReplyDelete